Liegt een foto?
Liegt een foto?

Liegt een foto?

IMG_3073 (2)

Liegt een foto?

Ja  en neen. Niet helemaal de waarheid vertellen misschien.

Je ruikt de omgeving niet, hoort de geluiden niet, voelt niet de streling op de huid, proeft niet wat er in de lucht hangt (wanneer proeven we die lucht eigenlijk?).

Dit beeld is realiteit. Of het ook een realistische weergave is van die realiteit? Toen, daar, omstreeks dat moment? Neen. Deze weg langs het natuurreservaat De Ijzermonding bleek een snelweg voor fietsers. Redelijk wat elektrische fietsen trouwens, voorbereid op een wind die er niet was.

De kazerne van Lombardsijde. Ik ben er nog op kamp geweest. Heb jarenlang de kogels die ik er vond (mét kogelpunten) bewaard. De drill was toen nog niet gebannen. Met je knieën op een bezemsteel zitten. ’s Nachts wakker gemaakt worden en tientallen malen de duinen oplopen.

Ik ben geen kustmens, maar ik hou van deze foto. De verhoudingen. De kleurencombinatie. Die dense, donkerblauwe lucht. De eindeloosheid van die weg. En het besef dat wat nu zo leeg en stil lijkt ooit het schouwtoneel was van legerbedrijvigheid. Rollend en schietend de vrijheid tegemoet.

2 Reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: